Hrisca este o resursa naturala pusa la dispozitia noastra pentru a ne bucura de ea in mai multe moduri. Ea este atat un aliment, cat si un element important cand vine vorba de umplutura pernelor de meditatie.
Interiorul ei poate fi folosit in producerea fainei de hrisca, iar coaja ei, pleava cerealei, este perfecta pentru a fi folosita in umplutura pernei pentru dormit sau la perna rotunda pentru meditatii cu hrisca Prana.
Pleava de hrisca
Aceasta e crusta care ramane din cereala, perfecta pentru a fi folosita in umpluturile pernelor. Pleava este folosita tocmai din cauza ca forma sa ofera sprijinul si confortul de care are nevoie spatele, gatul si capul, in cea mai corecta si naturala pozitie. Acest invelis ramane cu usurinta uscat si aerisit, fara a se supra-incalzi. Forma pleavei de hrisca ramane intacta, in timp ce se adapteaza dupa forma corpului, mentinand pozitia sa naturala. Fiecare bucatica de hrisca se misca dupa cum ne face noua mai bine, purtandu-ne cu usurinta intr-o stare de meditatie profunda in care corpul, mintea si sufletul se relaxeaza. Perna cu hrisca este atat de confortabila si proaspata, incat te va purta rapid intr-un somn linistitor in cazul in care doresti sa o folosesti pentru a dormi.
Cum mentinem uscata si proaspata perna cu hrisca
Din cand in cand este recomandata aerisirea pernei cu umplutura de hrisca la fereastra deschisa sau la umbra in aer liber, astfel incat caldura acumulata in timpul somnului sa se poata evapora.
Ce sa facem daca perna e prea dura si rigida
Pernele de la Prana sunt dotate cu un fermoar care permite ajustarea cantitatii umpluturii. Fiecare are o anumita obisnuinta de a dormi, cu un nivel de rigiditate sau de inaltime specifica nevoilor si dorintelor sale. Pentru a ajusta inaltimea sau rigiditatea pernei, poti scoate din umplutura de hrisca prin accesarea fermoarului. Umplutura scoasa se poate refolosi in inlocuirea si completarea unei parti de hrisca din perna, mai tarziu. Perna se poate folosi in cel mai scurt timp, din nou, dupa ce se inchide fermoarul. Se ascunde capul fermoarului pentru a nu incomoda.
Cum ingrijim si spalam pernele cu hrisca
Hrisca nu se spala in husa de protectie. Pleava de hrisca, scoasa din saculetul ei, se poate spala de mana cu apa calduta. Pentru o spalare eficienta, imparte pleava in mai multe grupulete, incat sa se poata revigora fiecare bucatica de hrisca. Apoi, rasfira-le intinse la uscat, pe o suprafata aerisita plana, orizontala. Aceasta procedura de ingrijire trebuie executata cu mare grija si atentie, deoarece hrisca este un material natural, asa ca daca nu este uscata cum trebuie, poate mucegai.
Perna cu hrisca poate fi atacata de molii?
In perna cu hrisca se foloseste doar coaja, pleava graului. Cereala nu e prezenta, asa ca moliile si acarienii nu au ce sa atace, si nu contine nutrienti nici pentru alte insecte, acestea putand fi atrase doar de miros. Dar, cum cereala nu e, nici miros nu e. Mai mult, pernele de la Prana sunt umplute cu pleava de hrisca sterilizata, fara chimicale.
Daca doresti, totusi, masuri de siguranta, perna se poate dezinfecta tinand-o 15-30 de minute in cuptor la 50 grade Celsius, sau 8 ore in frigider. (In frigider introdu-o intr-o punga, pentru evitarea formarii condensului.)
Hrisca este originara din zonele temperate ale Asiei, dupa care s-a cultivat in Japonia, China si apoi, in Europa. Este o cereala plina de minerale, vitamine, carbohidrati, proteine si uleiuri vegetale. Printre acestea se numara si potasiul, fosforul, calciul, magneziu, sodiul, fierul si vitamina B ca ingrediente principale.
Pe langa acestea, are in compozitie si micro-ingrediente: iod, zinc, brom si alti acizi organici. Asa ca, si cearala in sine are beneficii asupra organismului ... in mod intern. Stramosii nostri au folosit in mod regulat hrisca ca planta medicinala pentru a trata problemele legate de hipertensiune arteriala.